Rántotthúsból üzemanyag
„A hulladéktól az energiáig”
A zsírban, illetve olajban való sütés napjainkban ismét reneszánszát éli. A többszöri sütés
folyamán a sütőolajban, zsírban olyan elváltozások jönnek létre, melyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak. Régen rendszeresen újrahasznosították az olajat a háziasszonyok például mosószappant főztek belőle, amit aztán tisztítószerként használtak.
Ma azonban már keveseknek van idejük, lehetőségük ezzel foglalkozni, így igen gyakran a lefolyókba kerül a további sütésre-főzésre alkalmatlan étolaj, vagy ami még rosszabb, gyakran újra felhasználják (pl. rántásba) az előzőleg többszörösen már használt sütőolajat. Pedig a zsiradék, étolaj, ha elfárad, elhasználódik, akkor alkalmatlanná válik a további étkezési célú felhasználásra. Ebben olyan bomlástermékek képződnek, amelyek egy része káros lehet az egészségre, hisz a túlhevülés miatt a használt étolaj rákkeltő anyagokat fog tartalmazni.
A közvetlen egészségkárosító hatásán túl a környezetre is károsító hatással lehet, ha nem gondoskodunk megfelelő gyűjtéséről, kezeléséről. Előfordul – nem ritkán, hogy háziállatokkal etetik meg, azok húsát elfogyasztva azonban az emberi szervezetbe kerülnek a rákkeltő anyagok. Érthető hát, miért veszélyes háztartási hulladék a használt étolaj és miért törekszünk annak begyűjtésére és biztonságos újrahasznosítására!
Cím:
9025 Győr, Bécsi út 14.
Telefonszám:
+36 30/504-1373
E-mail cím:
info@h-bio.hu
Gyűjtés helyes módja: Töltse egy PET palackba a használt sütőolajat/zsiradékot, csavarja rá megfelelően a kupakot a palackra, majd vigye el az Önhöz legközelebb található gyűjtőhelyre.
Ne gyűjtse étolajos flakonba, mert az nem zár biztonságosan!
Csak csavarzáras PET palackba gyűjtse!
zsír
margarin
romlott és lejárt étolajok
használt sütőolaj és sütőzsír
pácolásból visszamaradt étolajok
dresszingek
egyéb hulladék
motorolaj, gépzsír
ásványi olaj, kenőolaj
egyéb folyadékok és kemikáliák
Az gyűjtőhelyeink 0-24 óráig rendelkezésükre állnak és bármennyit beledobhatnak amíg a kapacitás engedi.